Sentinel-5p met aan boord Nederlands satellietinstrument Tropomi succesvol gelanceerd

Op vrijdag 13 oktober 2017 is vanaf een lanceerbasis in Plesetsk, Rusland, is om 11.27 uur de Sentinel-5p satelliet succesvol gelanceerd, met aan boord het Nederlandse instrument Tropomi. Als meest geavanceerde aardobservatie instrument ooit brengt Tropomi dagelijks met ongekende precisie de luchtkwaliteit en broeikasgassen wereldwijd in kaart.

“Met de succesvolle lancering van Sentinel-5p zet Nederland een volgende stap in een rijke traditie in de ontwikkeling van aardobservatie instrumenten. Tropomi is zowel technologisch als wetenschappelijk het neusje van de zalm. Wereldwijd kijken wetenschappers reikhalzend uit naar de data over luchtkwaliteit en het klimaat die het instrument straks zal leveren”, vertelt Arnaud de Jong, algemeen directeur van Airbus Defence and Space Netherlands.

“Met Sentinel-5p in de ruimte hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt, waarmee voor het Copernicus programma van de Europese Commissie een nieuw tijdperk aanbreekt: het monitoren van de lucht die we inademen,” zegt Josef Aschbacher, directeur van ESA’s Aardobservatieprogramma’s, “Zonder de substantiële bijdrage van Nederland met het Tropomi instrument aan boord van de satelliet zouden we niet in staat zijn geweest deze satelliet te bouwen. De Europese samenwerking van dertig hightech bedrijven onder leiding van Airbus Defence and Space heeft deze missie mogelijk gemaakt.”

In een baan om de aarde op 824 km hoogte detecteert Tropomi licht dat weerkaatst wordt door de dampkring en vergelijkt dit met licht direct van de zon. Het verschil levert informatie over de samenstelling van de atmosfeer en geeft zo een beeld van de aanwezigheid en verspreiding van onder andere stikstofdioxide, ozon, zwaveldioxide, methaan, koolmonoxide en aerosolen. Tropomi brengt elk etmaal de hele atmosfeer in kaart met details van zeven bij zeven kilometer. Deze hoge resolutie maakt het mogelijk om luchtvervuiling te detecteren op stadsniveau.

Tropomi is een samenwerking tussen Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus Defence and Space Netherlands is hoofdaannemer voor het ontwerp, de bouw en het testen van het instrument. TNO is verantwoordelijk voor het optisch ontwerp. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

(Bron: Airbus Defence and Space Netherlands)

Recent news

Young (Space) Professionals Event

On Thursday the 12th of October, during the Space Week NL 2023, NVR - Young Professionals Committee, Space Generation Advisory Council (SGAC) and SpaceNed Young Professionals will organize an event specifically for you! As we are convinced that the next generation...

read more
SPIE 2024

The bi-annual SPIE Astronomical Telescopes & Instrumentation conference is organized in Yokohama, Japan, in June 2024. It is the largest conference in this field, which is equally focused on ground- and space-based instrumentation, and attended by more than 2000...

read more
Economic mission to India

Does your company operate internationally in sustainable food systems, medical technology or Key Enabling Technologies (KET)? And are you curious about your business opportunities in India? Then take part in the trade mission to India. Prime Minister Mark Rutte...

read more