Bezoek Poolse delegatie aan SpaceNed

Op 25 november jl. hebben Jeroen Rotteveel (voorzitter SpaceNed) en Michiel Vullings (penningmeester SpaceNed) een delegatie van de Poolse regio Mazovia ontvangen bij ISIS Space in Delft. De delegatie, bestaande uit 4 beleidsmedewerkers onder leiding van dhr. Adam Struzik (Marshal van de regio)), bezocht de regio Zuid-Holland in het kader van de Polish – Dutch Business Forum bij het RVO in Den Haag en deed naast de ruimtevaart sector eerder ook nog de Water&Delta Tech sector, Medical en de Securitysector aan.

Tijdens het bezoek is verder ingegaan op de rol van SpaceNed in de Nederlandse ruimtevaart, op de aerospace agenda van de provincie Zuid-Holland (opgesteld i.s.m. Innovation Quarter) en uiteraard (als voorbeeld van Nederlandse ruimtevaart) op de bedrijven ISIS en ATG. Interesse vanuit de delegatie was er o.a. in de rol die SpaceNed kan spelen voor startups en in het bijzonder voor ESA-BIC in Noordwijk. Deze interesse komt voort uit de Poolse wens een BIC in de betreffende regio op te zetten.

 

Over de regio Mazovia

Mazovia (in het Pools: Mazowsze) is een regio in centraal Polen, met een oppervlakte van meer dan 35.500 km². Warschau, de hoofdstad van Polen, is gelegen in Mazovië. De regio is goed voor meer dan 20% van het BBP van het land. De belangrijkste sectoren zijn de handel, telecommunicatie, financiële dienstverlening en de petrochemische industrie. Mazovië heeft meer dan 5 miljoen inwoners.

Het zelfbestuur van het Mazovia ondersteunt de ontwikkeling van ruimte- en satelliet-technologie toepassingen met het doel om aan de economische en sociale behoeften van de burgers in de regio en het openbaar bestuur te voldoen. Deze ondersteunende activiteiten zijn zowel organisatorisch van aard (deelnemen en oprichten van discussieforums en samenwerkingsclusters tussen het openbaar bestuur, de wetenschappelijke gemeenschap en de particuliere sector) als technische (het onderzoeken, testen en implementeren van satelliettechnologie toepassingen).

Wetenschappelijke en onderzoeksinstellingen in Mazovia, als het Space Research Centre van de Poolse Academie van Wetenschappen, het Instituut voor Geodesie en Cartografie (IGK), het Instituut voor Meteorologie en Waterstaat (IMGW), het Instituut voor Fotogrammetrie van de faculteit voor Geodesie en Cartografie van de universiteit van Warschau Technologies, het Forest Research Institute, het Institute of Environmental Protection en de Faculteit Geografie en Land Ontwikkeling van de Universiteit van Warschau, leggen zich samen met commerciële bedrijven toe op het verder ontwikkelen van de Poolse ruimtevaart sector.

Recent news

Young (Space) Professionals Event

On Thursday the 12th of October, during the Space Week NL 2023, NVR - Young Professionals Committee, Space Generation Advisory Council (SGAC) and SpaceNed Young Professionals will organize an event specifically for you! As we are convinced that the next generation...

read more
SPIE 2024

The bi-annual SPIE Astronomical Telescopes & Instrumentation conference is organized in Yokohama, Japan, in June 2024. It is the largest conference in this field, which is equally focused on ground- and space-based instrumentation, and attended by more than 2000...

read more
Economic mission to India

Does your company operate internationally in sustainable food systems, medical technology or Key Enabling Technologies (KET)? And are you curious about your business opportunities in India? Then take part in the trade mission to India. Prime Minister Mark Rutte...

read more