Nederland toont kracht in ruimteonderzoek op SPIE congres Montreal.

Nederland toont kracht in ruimteonderzoek op SPIE congres Montreal.

Bewoonbare tweelingen van de aarde vinden, verder het heelal in kijken dan ooit tevoren en kraamkamers van nieuwe sterren in kaart brengen: astronomen hebben torenhoge ambities om onze kennis over het universum (en onze plaats daarin) te vergroten. Dit blijkt uit de nieuwste plannen van ESA, NASA en de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) voor de komende decennia. Om de telescopen die nodig zijn voor deze grensverleggende wetenschap te bouwen, werken wetenschappers constant aan steeds geavanceerdere technologieën. Deze week worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van astronomische (ruimte)instrumenten gepresenteerd op de “SPIE astronomische telescopen en instrumentatie” conferentie in Montréal.

Dit evenement vindt eens per twee jaar plaats en is de belangrijkste conferentie over (optische) astronomische instrumenten en telescopen ter wereld. De conferentie bestaat uit een symposium met technische en wetenschappelijke presentaties, en een beurs waar onderzoeksinstituten en industrie zich presenteren en nieuwe connecties leggen.

Wereldtop qua optische technologie.

Nederland is goed vertegenwoordigd op de conferentie. Volgens Thomas Wijnen, instrumentatie coördinator van NOVA en organisator van het Nederlandse paviljoen op de beurs, is dat logisch. “Nederland behoort absoluut tot de wereldtop op het gebied van astronomische technologie en onderzoek, en draagt geregeld bij aan ESA en NASA missies met innovatieve technologieontwikkelingen, maar ook aan de telescopen van ESO”.

Een voorbeeld is het MIRI instrument op de James Webb Space Telescope (JWST). Tijdens het symposium is er veel aandacht voor de telescoop: na een succesvolle lancering eind vorig jaar, zijn afgelopen week de eerste opnames vrijgegeven. Eén van de vier instrumenten aan boord van de JWST is voor een aanzienlijk deel in van Nederlandse ontwikkeld: het optische hart van MIRI dat mid-infraroodstraling meet is gebouwd door NOVA, in samenwerking met onder meer SRON, ASTRON en TNO.

Volgens Wijnen blijft Nederland vernieuwen: “Op dit moment worden aan de universiteit Leiden  bijvoorbeeld technologieën ontwikkeld die directe waarnemingen van exoplaneten mogelijk maken. Het doel is dat deze technieken in de toekomst zowel in telescopen op aarde, als in ruimtetelescopen worden gebruikt.”

Nieuwe samenwerkingen ontstaan bij het NL Space paviljoen

Op de beurs is het NLSpace paviljoen, waar Nederlandse instituten en bedrijven zicht presenteren als sterke ruimtevaartgemeenschap, met opvallende oranje banners niet te missen. Hier worden nieuwe connecties gelegd  tussen de mondiale industrie en de onderzoeksinstituten. Het NL Space paviljoen wordt mede gefinancierd door NSO, SpaceNed en het ILO-net. Dit jaar nemen Cosine, Dutch United Instruments, NOVA, SRON, TNO en VDL ETG deel aan het paviljoen. Door de contacten die gelegd worden en de ideeën en samenwerkingen die deze week ontstaan, kunnen astronomen in de toekomst onze kennis van het universum blijven vergroten.

Recent news

European Defence Fund (EDF) and Defence Policy Document 2022

Here is a short report on the recently published European Defence Fund (EDF) and Defence Policy Document 2022. To start with the Defence Paper, we are of course pleased that space is now explicitly on the agenda and that a budget line is included for the acquisition...

read more
News from AAC Hyperion

Generally, AAC Hyperion has had a healthy Q2, with many orders coming in, keeping our production team busy. At the same time, we have completed a number of subsystem deliveries to the satisfaction of our clients, and we are looking forward to seeing them fly very...

read more
Join Student Essay Competition on a “Conflict” theme

At Groundstation.space we are striving to build a vibrant community of providers and users of satellite data technologies. Content creation, webinars, matchmaking, these, as well as many other activities we carry out, are aimed to increase the awareness of the many...

read more