ISISpace helpt 101 minisatellieten de ruimte in op recordlancering

Op woensdagochtend 15 februari jl. heeft vanaf het Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota in India een draagraket van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO een totaal van 104 satellieten de ruimte in gebracht. De PSLV-C37 lancering had als hoofdpassagier de CartoSat-2 aardobservatiesatelliet van ISRO. Het Delftse ruimtevaartbedrijf ISIS – Innovative Solutions In Space (ISISpace) was verantwoordelijk voor het plaatsen van 101 van de 104 satellieten op deze raket.

Sinds 2007 opereert ISISpace onder de naam ‘ISILaunch’ een soort reisbureau voor kleine satellieten waarbij satellieten van verschillende klanten worden gelanceerd als co-passagiers op een uiteenlopend pallet van raketten. Tijdens deze lanceercampagne waren ingenieurs van ISISpace verantwoordelijk voor het integreren van de satellieten in speciale, in Delft gebouwde uitwerpmechanismen (deployers) die vervolgens op de raket geplaatst werden. In de afgelopen 2 weken heeft een team er voor zorg gedragen dat alle satellieten en hun deployers op de raket geplaatst zijn, iets dat vanochtend heeft geresulteerd in een succesvolle lancering waarbij alle 101 satellieten succesvol in een baan om de aarde zijn gebracht.

Nooit eerder werden er zo veel satellieten tegelijk op één raket de ruimte ingebracht, een waar wereldrecord. Dit is een verbetering van het record uit 2014 van een Russische raket waarbij ook een groot aantal satellieten was aangebracht door de Delftse lanceerservice. Dit alles past in een trend waarbij kleine satellieten vaker in grotere aantallen worden ingezet voor breed uiteenlopende toepassingen. In de komende jaren zullen soortgelijke lanceringen dan ook vaker plaats gaan vinden.

Onder de 101 satellieten bevinden zich ook een drietal satellieten waarbij satellietbouwer ISIS een grotere rol heeft gespeeld dan alleen het verzorgen van de lancering. Ingenieurs uit Delft waren verantwoordelijk voor de bouw en ontwikkeling van de satellieten DIDO-2 en Nayif-1, in opdracht van klanten. Daarnaast is in het kader van een Europees FP7 programma van de Europese commissie de PEASSS-satelliet ontwikkeld. Dit is een technologiedemonstratie satelliet waar verschillende partijen aan hebben meegewerkt, waaronder TNO uit Delft.

Deze lancering markeert ook de start van een samenwerking tussen ISIS en de faculteiten Electrotechniek en Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft rondom satellietcommunicatie en het realiseren van een gedistribueerd grondstation netwerk in Nederland voor kleine satellieten. De PEASSS-satelliet van ISISpace maakt gebruik van dit grondstation voor de aansturing, en het netwerk collecteert onder andere drie data van de satellieten die in Delft ontwikkeld zijn.

Recent news

Space Innovation Mission

On May 28, we've welcomed an Indian delegation for their Space Innovation Mission. The purpose of the mission is to explore more opportunities and partnerships between India and the Netherlands in the space sector! Together with The Netherlands Innovation Network...

read more
Company visit Antwerp & Leuven

From 15 - 16 May, SpaceNed has organized a productive visit to Antwerp and Leuven. In collaboration with the Vlaamse Ruimtevaartindustrie vsw & Flanders Space and accompanied by 15 Dutch Space organizations, we visited several Flemish companies, gave...

read more