ISISpace helpt 101 minisatellieten de ruimte in op recordlancering

Op woensdagochtend 15 februari jl. heeft vanaf het Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota in India een draagraket van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO een totaal van 104 satellieten de ruimte in gebracht. De PSLV-C37 lancering had als hoofdpassagier de CartoSat-2 aardobservatiesatelliet van ISRO. Het Delftse ruimtevaartbedrijf ISIS – Innovative Solutions In Space (ISISpace) was verantwoordelijk voor het plaatsen van 101 van de 104 satellieten op deze raket.

Sinds 2007 opereert ISISpace onder de naam ‘ISILaunch’ een soort reisbureau voor kleine satellieten waarbij satellieten van verschillende klanten worden gelanceerd als co-passagiers op een uiteenlopend pallet van raketten. Tijdens deze lanceercampagne waren ingenieurs van ISISpace verantwoordelijk voor het integreren van de satellieten in speciale, in Delft gebouwde uitwerpmechanismen (deployers) die vervolgens op de raket geplaatst werden. In de afgelopen 2 weken heeft een team er voor zorg gedragen dat alle satellieten en hun deployers op de raket geplaatst zijn, iets dat vanochtend heeft geresulteerd in een succesvolle lancering waarbij alle 101 satellieten succesvol in een baan om de aarde zijn gebracht.

Nooit eerder werden er zo veel satellieten tegelijk op één raket de ruimte ingebracht, een waar wereldrecord. Dit is een verbetering van het record uit 2014 van een Russische raket waarbij ook een groot aantal satellieten was aangebracht door de Delftse lanceerservice. Dit alles past in een trend waarbij kleine satellieten vaker in grotere aantallen worden ingezet voor breed uiteenlopende toepassingen. In de komende jaren zullen soortgelijke lanceringen dan ook vaker plaats gaan vinden.

Onder de 101 satellieten bevinden zich ook een drietal satellieten waarbij satellietbouwer ISIS een grotere rol heeft gespeeld dan alleen het verzorgen van de lancering. Ingenieurs uit Delft waren verantwoordelijk voor de bouw en ontwikkeling van de satellieten DIDO-2 en Nayif-1, in opdracht van klanten. Daarnaast is in het kader van een Europees FP7 programma van de Europese commissie de PEASSS-satelliet ontwikkeld. Dit is een technologiedemonstratie satelliet waar verschillende partijen aan hebben meegewerkt, waaronder TNO uit Delft.

Deze lancering markeert ook de start van een samenwerking tussen ISIS en de faculteiten Electrotechniek en Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft rondom satellietcommunicatie en het realiseren van een gedistribueerd grondstation netwerk in Nederland voor kleine satellieten. De PEASSS-satelliet van ISISpace maakt gebruik van dit grondstation voor de aansturing, en het netwerk collecteert onder andere drie data van de satellieten die in Delft ontwikkeld zijn.

Recent news

Young (Space) Professionals Event

On Thursday the 12th of October, during the Space Week NL 2023, NVR - Young Professionals Committee, Space Generation Advisory Council (SGAC) and SpaceNed Young Professionals will organize an event specifically for you! As we are convinced that the next generation...

read more
SPIE 2024

The bi-annual SPIE Astronomical Telescopes & Instrumentation conference is organized in Yokohama, Japan, in June 2024. It is the largest conference in this field, which is equally focused on ground- and space-based instrumentation, and attended by more than 2000...

read more
IAC BAKU

In 2023, the global space community will convene in Baku at the International Astronautical Congress once again, exactly 50 years after Baku hosted the 24th edition of the IAC and became the first and the only city in the region to do so. This, certainly, is a major...

read more