ISISpace helpt 101 minisatellieten de ruimte in op recordlancering

Op woensdagochtend 15 februari jl. heeft vanaf het Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota in India een draagraket van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO een totaal van 104 satellieten de ruimte in gebracht. De PSLV-C37 lancering had als hoofdpassagier de CartoSat-2 aardobservatiesatelliet van ISRO. Het Delftse ruimtevaartbedrijf ISIS – Innovative Solutions In Space (ISISpace) was verantwoordelijk voor het plaatsen van 101 van de 104 satellieten op deze raket.

Sinds 2007 opereert ISISpace onder de naam ‘ISILaunch’ een soort reisbureau voor kleine satellieten waarbij satellieten van verschillende klanten worden gelanceerd als co-passagiers op een uiteenlopend pallet van raketten. Tijdens deze lanceercampagne waren ingenieurs van ISISpace verantwoordelijk voor het integreren van de satellieten in speciale, in Delft gebouwde uitwerpmechanismen (deployers) die vervolgens op de raket geplaatst werden. In de afgelopen 2 weken heeft een team er voor zorg gedragen dat alle satellieten en hun deployers op de raket geplaatst zijn, iets dat vanochtend heeft geresulteerd in een succesvolle lancering waarbij alle 101 satellieten succesvol in een baan om de aarde zijn gebracht.

Nooit eerder werden er zo veel satellieten tegelijk op één raket de ruimte ingebracht, een waar wereldrecord. Dit is een verbetering van het record uit 2014 van een Russische raket waarbij ook een groot aantal satellieten was aangebracht door de Delftse lanceerservice. Dit alles past in een trend waarbij kleine satellieten vaker in grotere aantallen worden ingezet voor breed uiteenlopende toepassingen. In de komende jaren zullen soortgelijke lanceringen dan ook vaker plaats gaan vinden.

Onder de 101 satellieten bevinden zich ook een drietal satellieten waarbij satellietbouwer ISIS een grotere rol heeft gespeeld dan alleen het verzorgen van de lancering. Ingenieurs uit Delft waren verantwoordelijk voor de bouw en ontwikkeling van de satellieten DIDO-2 en Nayif-1, in opdracht van klanten. Daarnaast is in het kader van een Europees FP7 programma van de Europese commissie de PEASSS-satelliet ontwikkeld. Dit is een technologiedemonstratie satelliet waar verschillende partijen aan hebben meegewerkt, waaronder TNO uit Delft.

Deze lancering markeert ook de start van een samenwerking tussen ISIS en de faculteiten Electrotechniek en Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft rondom satellietcommunicatie en het realiseren van een gedistribueerd grondstation netwerk in Nederland voor kleine satellieten. De PEASSS-satelliet van ISISpace maakt gebruik van dit grondstation voor de aansturing, en het netwerk collecteert onder andere drie data van de satellieten die in Delft ontwikkeld zijn.

Recent news

Meet the Members

As of 2024, SpaceNed wants to give their members the opportunity to meet more often. Therefore we introduce: Meet the Members! Members can sign up to provide a tour, presentation and some drinks at their organization. SpaceNed will take care of communications and...

read more
ASE Planetary Congress 2024

Generation Space - shaping the future together Please mark the week of 30 September to 4 October 2024 in your calendar! During that week, the Annual ASE Planetary Congress will take place in the Netherlands! More than 100 astronauts from 38 countries will visit our...

read more