HyperScout verwerkt satellietbeelden in de ruimte

Afbeelding: Railroad Valley in California (USA). De in kleur gecodeerde inzet toont de Analysis Ready Data die HyperScout in de ruimte heeft geproduceerd (credits: cosine, S&T)

HyperScout 1, de eerste geminiaturiseerde hyperspectrale camera in de ruimte, heeft aangetoond dat het mogelijk is om satelliet beelden in de ruimte te verwerken. Met behulp van de positie en de kijkrichting van de satelliet kunnen de beelden aan boord geïnterpreteerd worden, waardoor het downloaden van de ruwe beelden niet meer noodzakelijk is. De HyperScout 1 camera, in februari gelanceerd aan boord satelliet GOMX-4B, produceerde in december voor het eerst in de ruimte zogenaamde Analysis Ready Data (ARD). HyperScout is het eerste hyperspectrale instrument dat hiertoe in staat is.

Beelden verzameld door aardobservatiesatellieten zijn tot nog toe steeds van de satelliet naar grondstations verzonden om het vervolgens op aarde te verwerken. Maar er worden steeds vaker kleine satellieten ingezet met steeds slimmere instrumenten, en kleine satellieten beschikken simpelweg niet over voldoende bandbreedte om alle data die ze verzamelen naar de aarde te verzenden. Gelukkig dient de oplossing hiervoor zich nu aan. HyperScout 1, in februari 2018 de ruimte in gelanceerd aan boord van de GOMX-4B satelliet, is in staat om de data aan boord te verwerken tot kaarten die aan boord geanalyseerd kunnen worden. Marco Esposito, hoofd van de afdeling remote sensing bij cosine, het Nederlandse bedrijf dat HyperScout heeft ontwikkeld: “We hebben de hardware en software hiervoor speciaal ontwikkeld en zijn blij dat het de eerste keer gelijk gelukt is deze mogelijkheid te demonstreren.”

Bavo Delauré, project manager bij het Belgische instituut VITO, legt uit: “HyperScout gebruikt algoritmes die zijn gebaseerd op de algoritmes voor de aardobservatiesatelliet PROBA-V, waarvan de beelden op aarde worden verwerkt. We hebben de algoritmes aangepast zodat ze aan boord van HyperScout kunnen worden gebruikt.” S&T Noorwegen heeft de software ontwikkeld waardoor HyperScout in staat is om dergelijke complexe algoritmes aan boord te laten draaien. De benodigde software is na de lancering naar HyperScout verzonden.

HyperScout 1 heeft de beelden in ongeveer 1 minuut in de ruimte bewerkt tot zogenaamde Analysis Ready Data (ARD). Dit betekent dat de data klaar is om uit te worden gelezen en te worden geïnterpreteerd. Het verzenden van de gegevens naar de aarde om deze bewerken tot ARD kan vanuit een nanosatelliet meerdere weken in beslag nemen. Zelfs bij grotere en veel duurdere satellieten kan dit urenlang duren. Marco Esposito van cosine vertelt: “De mogelijkheid om data aan boord te bewerken opent een scala aan mogelijkheden voor de toepassing van instrumenten in de ruimte, doordat de data op de behoeftes van individuele klanten kan worden toegespitst en real-time kan worden aangeleverd.”

HyperScout bewerkt de data aan boord door te compenseren voor de ronding van de aarde en de invalshoek, ook wel orthorectificatie genoemd. HyperScout vertaalt daarnaast iedere pixel van het beeld naar een punt op aarde, ook bekend als georeferentie. Tot slot vindt er een correctie plaats voor de gevoeligheid van het instrument in de verschillende golflengtes die het instrument kan onderscheiden. Met deze informatie kan HyperScout de beelden aan boord analyseren. Door deze unieke eigenschappen van HyperScout is het mogelijk om tijdens een ruimtemissie nieuwe analysesoftware te uploaden, waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden. Denk hierbij aan de detectie van bosbranden, overstromingen en de behoefte aan irrigatie.

Afbeelding: HyperScout is een geminiaturiseerd instrument dat beelden in 45 verschillende banden vastlegt, zodat de samenstelling van het aardoppervlak kan worden bepaald (credits: cosine).

De eerste HyperScout is op 2 februari 2018 de ruimte in gelanceerd aan boord van nanosatelliet GOMX-4B van the European Space Agency (ESA). HyperScout biedt de unieke mogelijkheid om aan boord van een satelliet data te verwerken en na lancering nog applicatiespecifieke software te uploaden.

HyperScout is gebaseerd op een ontwikkelingstraject onder leiding van het Nederlandse bedrijf cosine. Het project van de European Space Agency om de eerste HyperScout te ontwikkelen, bouwen en lanceren werd gesteund door de nationale ruimtevaartinstituten: Netherlands Space Office, BELSPO en Norsk Romsenter. cosine heeft samengewerkt met consortium partners S&T, VITO, TU Delft en VDL.

Alessandro Zuccaro Marchi, optische engineer and technical officer bij de European Space Agency: “Door deze mijlpaal onstaat een nieuwe manier om satellieten te gebruiken. Het heeft de potentie om de manier waarop we omgaan met gegevens die in de ruimte verzameld worden radicaal te veranderen.”

Kijk voor meer informatie over HyperScout op hyperscout.nl

(Bron: cosine)

 

Recent news

NL Space Lift-Off 2025

This is an Invitation Only event What does the coming year hold for the Dutch space sector and how will space contribute to our society? How can we optimally use space technology to enhance our safety, combat climate change, advance scientific research, and foster a...

read more
Horizon Europe Opportunities

In cooperation with SBIC and NL Space Campus, SpaceNed kindly invites you to the following Thematic Session: “Horizon Europe Opportunities 2025: Successfully Applying with RVO/NSO Support” In this session, RVO and NSO will provide insights into the Horizon Europe...

read more